Etiopia

In fiecare dimineata obisnuiam sa imi beau cafeaua in acelasi bistro din Bucuresti. Intim, gen parizian, doua masute in coltul strazii si alte doua in interior. De fiecare data comandam acelasi lucru.Un cappuccino cu cafea din Etiopia. Gust plin, usor dulceag, cu o textura de ciocolata. Cu cateva luni inainte vizitasem plantatiile de cafea din Zona Cafetera, Columbia, lucru ce m-a facut sa inteleg intregul proces al cafelei. De la cultivare pana in momentul  ce simtim mirosul cafelei ce ne imbie in fiecare dimineata.

Etiopia, tara in care a fost descoperita cafeaua
Etiopia, tara in care a fost descoperita cafeaua. Cand am ajuns noi, era inchis la cafenea…

Pana sa descoper cafeaua etiopiana nu ma gandisem la aceasta tara ca o posibila destinatie turistica. La prima cautare pe internet am descoperit Etiopia un loc interesant, cu relief variat, de la savana pana la varfuri muntoase ce depasesc 4500 m in Muntii Simien.

Vai largi in Muntii Simien
Vai largi in Muntii Simien

In perioada aceea, cei de la Turkish Airlines aveau promotie la zborurile spre Etiopia. Zbor direct de 5h 30 min, Istanbul-Addis Ababa, asa ca in decembrie urma sa ne imbarcam spre o noua aventura. Desi prefer sa calatoresc pe cont propriu, in Etiopia acest lucru este dificil de facut. In afara de faptul ca nu exista infrastructura, nu poti conduce masini decat daca ai permis etiopian. M-am vazut obligata sa apelez la o agentie de turism locala, Amazing Ethiopia Travel. Ulterior am descoperit ca fara ei nu aveam nicio sansa sa descopar Etiopia asa cum am ajuns sa o fac.

Viata la un sat din Ethiopia
Nivelul de trai in Etiopia

I-am contactat pe cei de la Amazing Ethiopia Travel printr-un mail. Au raspuns promt, cu un itinerariu parca deja facut pe gusturile nostre: doua saptamani in care vizitam Lalibela, patrimoniu UNESCO din nordul tarii, cunoscut pentru numeroase manastiri sapate in roca si triburi care nu credeam ca mai exista  in  Omo Valley.  Obtinerea vizei a fost dificila. Toate tarile lumii au nevoie de viza de intrare in Etiopia, cu exceptia Djibouti si Kenya.  Pentru ca timpul pana la calatorie era scurt,  m-am imbarcat intr-un avion cu destinatia Geneva. Etiopia are aici una din cele mai mari misiuni consulare si este locul cel mai sigur de unde se poate obtine viza pentru romani. A doua zi m-am intors acasa, cu pasapoartele vizate.  Inca un pas spre calatoria noastra fusese facut.

Copii erau fascinati de turistii albi
Am lipici la copii, chiar si in Etiopia 🙂

Etiopia este a doua cea mai populata tara din Africa, dupa Nigeria, cu aproape 100 milioane locuitori. Aflandu-se in Cornul Africii, se invecineaza la nord cu Eritrea, la est cu Djibouti si Somalia, la vest cu Sudan si Sudanul de Sud si Kenya la sud. Addis Ababa, in limba amharica reprezentand floare noua, este cel mai mare oras si a treia capitala din lume ca altitudine, 2408m . A fost fondata in 1887 de imparatul Menelik al II-lea, la poalele Muntilor Entoto.

Puncte de interes
Puncte de interes. Ce putem vizita in Etiopia?
Perisaj asemanator Grand Canyon
Peisaj fabulos din zona Lalibela asemanator Marelui Canion din SUA

Etiopia imi era cunoscuta pentru celebra ”Lucy”, un schelet al unei femei de 25 ani, care a trait acum aproximativ 3 milioane de ani. Descoperirea a fost facuta in depresiunea Afar in 1974. Ulterior si alte oseminte au fost gasite, printre care si scheletul unei fetite de 3 ani, Selam, care ar fi trait cu 150 000 ani inaintea lui Lucy.

Schelete umane intr-o manastire din Lalibela
Scheletele unor preoti, pe care i-am fotografiat intr-o manastire din Lalibela

Cafeaua a fost descoperita in secolul al 11-lea in Regatul Kaffa din Etiopia. In trecut era considerata aliment si nu bautura. Triburile macinau boabele de cafea si le amestecau cu grasime animala, pasta ce se consuma pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor. Exista si legende despre descoperirea cafelei, una dintre ele spunand ca un pastor ar fi observat ca dupa consumarea unor bobite rosii dintr-o planta, caprele sale erau mult mai vioaie. Omul, curios din fire, a incercat si el acele bobite si a observat ca este mult mai energic. Din pacate, etiopienii nu au stiu sa profite de faptul ca pe taramul lor s-a descoperit cafeaua, lucru care face greu accesul turistilor in zona Kaffa. Nu exista tururi organizate, doar un drum anevois si lung de la Addis Ababa catre vestul tarii.

Timpul a stat pe loc pentru agricultorii din Etiopia
Timpul a stat pe loc pentru agricultorii din Etiopia
O mica asezare etiopiana
O mica asezare etiopiana in zona de nord

Istoria recenta Etiopiei dateaza de acum 2000 ani. Surpriza pentru mine a fost sa descopar o tara africana cu religie crestin ortodoxa. Legenda spune ca Menelik I,  fondatorul Etiopiei s-a nascut dintr-o poveste de dragoste intre regina din  Saba si  regele istraelitilor  Solomon (971 i.H-931 i.H.). Cum printul Menelik I nu isi cunoscuse niciodata tatal,  la  varsta de 15 ani, a primit permisiunea de la mama lui sa plece la Israel. Regele Solomon l-a primit cu bratele deschise si i-a cerut sa ii fie succesor la tron, dar Menelik I l-a refuzat. La intoarcerea acasa, Menelik  a furat Chivotul Legii, care adaposteste cele 10 porunci date lui Moise pe Muntele Sinai.  Biserica Ortodoxa din Etiopia pretinde ca Marele Chivot se afla astazi in Capela Tablelor din orasul Axum si este pazit de un preot batran care nu are voie sa paraseasca capela pana la sfarsitul zilelor sale. Regele Menelik I a instalat o dinastie de imparati care au datat pana in secolul XX.  Ultimul imparat, Haile Sellasie a fost inlaturat in 1974 printr-o lovitura militara.

Oameni calzi, dispusi sa iti asculte rugamintile
Oameni calzi, dispusi sa iti impartasasca povestile vietilor lor. Doar sa ai un ghid care sa faca traducerea…

Etiopia este singura tara din Africa care nu a fost colonizata.  In timpul regimului lui Mussolini (1922-1943) a inceput al doilea razboi italo-etiopian ( octombrie 1935), in dorinta de a anexa Etiopia (pe atunci cunoscuta sub numele de Abyssinia)  la colonia Africa Orientala Italiana.  Razboiul s-a incheiat in mai 1936 cu victoria Etiopiei. Marea problema a soldatilor italieni a fost lipsa hranei intr-o tara pe care ei au numit-o ”cel mai crud loc de pe Pamant”.

Mai mult de jumatate din locuitorii Etiopiei sunt crestini ortodocsi
Mai mult de jumatate din locuitorii Etiopiei sunt crestini ortodocsi
De pe terasa celui mai cunoscut restaurant din Lalibela, Ben Abeba
Servind cafeaua pe terasa celui mai cunoscut restaurant din Lalibela, Ben Abeba
View-ul de la Tukul Lodge, Lalibela
View-ul de la Tukul Lodge, Lalibela. Ceturi in Muntii Simien.

V-ati intrebat vreodata de unde vine numele de Etiopia? Nici noi, pana cand nu ne-a povestit ghidul. Etiopia vine din greaca de la “aithiops” fiind compus dinaithein” a arde +opscare inseamna fata. Se presupune ca Homer a folosit pentru prima data termenul in a sa Iliada, in care vorbea despre oameni care lucrau pamanturile cu fata la soare. Acestia aveau sprancenele ridicate si fata arasa, ducand o existenta pasnica si lipsita de griji tocmai pentru ca nu isi luau niciodata fata de la soare.

Etiopieni veniti sa primeasca ajutoare constand in saci de zahar si orez prin World Food Programme
“Aithiops cu fata arsa” primind ajutoare prin World Food Programme
In vizita la tribul Mursi
In vizita la tribul Mursi
Usile sunt intotdeauna deschise pentru turisti
Usile sunt intotdeauna deschise pentru turisti

In randurile de mai sus am incercat sa transmit o vedere de ansamblu asupra acestui tinut vast si impresionant. Etiopia este o tara a contrastelor si a diversitatii. Locurile, oamenii, cultura, religia sunt fascinante si greu de cuprins intr-un singur capitol.

Va urma…

3 comentarii pe “Etiopia

 • Alex June 26, 2016 at 8:59 am Reply

  Hi, Verginina

  Though it is Romanian and i couldn’t understand it is nice of you to write about Ethiopia and tell the people what you see. Hope we will have more tourists from Romania in the coming future. For that your blog helps.

  Thanks

  Alex

 • Nelu June 26, 2016 at 3:31 pm Reply

  O lectura extrem de placuta si interesanta.

 • Carmen July 4, 2018 at 9:21 am Reply

  Este foarte interesant și frumos totodată .As fi vrut să știu mai multe despre acel trib Mursi,dar poate cu alta ocazie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *